Hoe de bestaande woning ventileren

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Moderne woningen zijn vaak voorzien van mechanische ventilatie. Ideaal om het huis te voorzien van een continu verse lucht. Helaas is dit bij oudere huizen niet aanwezig. Wil je de bestaande woning ventileren dan zijn er wel wat mogelijkheden. In dit blog lees je waarom dit zo belangrijk is en met welke kosten je eventueel rekening moet houden.

Waarom ventilatie zo belangrijk is

De buitenlucht is altijd voorzien van voldoende zuurstof. Binnenshuis kan het zuurstofgehalte dalen. Met ventilatie zorg je dat er weer voldoende zuurstof de woning binnenkomt. Ook breng je hiermee de luchtvochtigheid omlaag. Dit is belangrijk want een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid. Bovendien tast dit de muren, plafonds en meubels aan.

In huis zit altijd ongedierte en veel huisstofmijt. Dit voorkom je gedeeltelijk door regelmatig goed schoon te maken. Maar ook door dagelijks te ventileren.

Wist je dat er ook heel wat schadelijke dampen en gassen in je woonkamer, slaapkamer en andere ruimtes aanwezig zijn? Dit is afkomstig van koken, open haard, kaarsen branden, reinigingsproducten en nog veel meer. Het is aan te raden om elke dag de luchtkwaliteit in huis te meten.

Zodra je merkt dat de luchtkwaliteit niet goed is weet je dat je moet ventileren of de lucht moet zuiveren. Hieronder lees je hoe je de bestaande woning ventileert.

Eenvoudig: elke dag een raampje openzetten

Weet je niet hoe je de bestaande woning moet ventileren? De meest eenvoudige oplossing is elke dag een raampje openzetten. Doe dit in alle ruimtes waaronder de slaapkamers, de woonkamer, keuken en andere ruimtes.

Niet alle ruimtes hoef je dagelijks te ventileren. Bijvoorbeeld de zolder, dit kan ook een paar keer per jaar. Heb je een vochtige kelder dan zou je wel elke dag moeten luchten.

Kijk vooral naar de luchtvochtigheid in huis. Komt deze boven de 60% uit dan betekent dit dat je moeten luchten. In de zomermaanden kun je het raam makkelijk de hele dag open laten staan. Uiteraard wel sluiten wanneer je van huis gaat. In de wintermaanden ventileren? Het raam moet zeker een kwartier openstaan, daarna kan hij dicht.

Via de afzuigkap ventileren

Wat veel mensen niet weten is dat je ook prima via een afzuigkap kunt ventileren. De afzuigkap zuigt lucht aan, dit zorgt voor een luchtstroom. Vervuilde lucht wordt afgezogen. Aan de andere kant is het belangrijk dat de schone lucht je woning binnenkomt. Dit doe je middels de ventilatieroosters in muren of ramen, of door even een raampje open te zetten.

Tijdens het koken moet je altijd de afzuigkap aanzetten. Hiermee voorkom je een grote concentratie schadelijke rookgassen in de woning.

Luchtroosters openlaten

Sommige mensen dekken de luchtroosters of ventilatieroosters in de muren of ramen af. Dit moet je zeker niet doen, laat ze openstaan. Hierdoor ben je constant aan het ventileren.

Mechanische ventilatie laten installeren

Moeite om de bestaande woning te ventileren? Denk dan eens aan mechanische ventilatie. Het plaatsen van dit ventilatiesysteem is niet goedkoop, het kost ergens tussen de € 2000 en € 6000. Maar het is wel zeer effectief.

De nieuwste systemen zijn zeer energiezuinig. De levensduur van mechanische ventilatie ligt op minimaal 15 jaar maar vaak nog veel langer.

Een luchtreiniger

Ga je voor een schone en gezonde lucht? Plaats dan een luchtreiniger in de woonkamer en eventueel in andere ruimtes. Een luchtreiniger filtert 99,8% van de schadelijke dampen, huisstofmijt, allergenen, geurtjes en andere zaken uit de lucht. Het zorgt voor een goede luchtvochtigheid en een gezonde lucht die je graag inademt.

De luchtreiniger is zeer energiezuinig. Hij verbruikt ongeveer 32 W per uur. Je hoeft het apparaat niet de hele dag aan te laten staan.  2 tot 8 uur per dag is meer dan voldoende. Met een stroomprijs van € 0,70 en een dagelijkse werking van 4 uur zou dit betekenen dat het apparaat ongeveer € 32 per jaar aan energie verbruikt. Ontzettend weinig voor een 100% schone lucht.

Geld besparen dankzij ventilatie

Oude woningen kunnen soms tochtig aanvoelen. Hierdoor ben je al snel geneigd om alle naden en kieren dicht te maken, maar ook ventilatieroosters af te dekken. Doe dit niet direct want er moet altijd sprake zijn van ventilatiemogelijkheden.

Wanneer je onvoldoende ventileert dan stijgt de luchtvochtigheid in huis. Van vochtige lucht weten we dat dit heel langzaam opwarmt. Hierdoor ben je in de wintermaanden flink aan het stoken. Het is dus interessant om de luchtvochtigheid omlaag te brengen. Droge lucht warmt snel op dus dit bespaart enorm op de energiekosten.

Denk altijd aan inbraakbeveiliging

Ventileer je door ramen op een kier te zetten? Zorg dan wel altijd voor inbraakbeveiliging. Hiermee voorkom je dat inbrekers makkelijk de woning binnenkomen. Sluit ramen en deuren goed af wanneer je niet thuis bent. Het is helemaal niet erg wanneer je af en toe een dagje niet ventileert.

Schuiven naar boven