Airco nu kopen of wachten, wat is het beste moment?

Bijgewerkt: 27 januari 2023

De vraag naar airconditioners stijgt. Niet alleen voor de warme zomerse dagen maar ook in de winter. Moderne airco’s kunnen namelijk verwarmen en zijn energiezuiniger dan andere kachels. Moet je een airco nu kopen of wachten? Wanneer je voor uitstellen kiest, moet je er rekening mee houden dat je straks duurder uit bent.

De beste tijd om een airco te kopen

Vroeger was het interessant om in de winter en een airco te kopen maar het is al lang niet meer zo. Sinds enkele jaren dient de airco als vervanging voor de centrale verwarming. Al helemaal wanneer het om een splitairco gaat want dit is een krachtig apparaat. De mobiele airco is eerder geschikt als bijverwarming.

Omdat airco’s kunnen verwarmen is er in de winter veel vraag naar. Het heeft dan ook geen zin om een airco in de winterperiode te kopen. Hij kan dan net zo duur zijn als in de zomermaanden.

Maar wat is dan de beste tijd om een airco te kopen? Meestal is dit het voorjaar of het najaar. In ieder geval in de maanden waarin het niet snikheet of ijzig koud is.

Nu kopen of uitstellen

Stel nu dat het 25 °C is, je zweet flink en je hebt behoefte aan afkoeling. Dit is niet het beste moment om een airco te kopen. Er is bij grote hitte veel vraag naar verkoelende middelen waaronder airco’s, luchtkoelers en ventilators.

De prijs wordt altijd bepaald door vraag en aanbod. Op het moment dat er ergens veel vraag naar is dan stijgt de prijs. Op zich wel logisch want de verkoper heeft op dat moment de macht.

Moet je een airco nu kopen of uitstellen? Wanneer het heel warm is of het vriest buiten, stel de koop dan uit. Het kan je echt enkele tientjes tot misschien wel € 200 schelen.

Let ook goed op de speciale kortingsdagen. Vaak wordt er korting gegeven op bijzondere dagen zoals black Friday of cybermonday. Erg interessant om te bekijken of je de airco dan een stuk goedkoper kunt scoren.

De gemiddelde prijs van een splitairco

Er is geen vaste prijs voor een split airco. Wat hij kost is van verschillende factoren afhankelijk waaronder de capaciteit en het merk. Gemiddeld kost een splitairco een van de betere merken tussen de € 575 en € 825. Maar er zijn ook modellen van meer dan € 2000 verkrijgbaar.

Een multisplit airco is natuurlijk altijd duurder dan een standaard split airco. Een mobiele airconditioner is altijd goedkoper. Deze koop je al vanaf € 159, oplopend tot ongeveer € 400.

Het is belangrijk om voor een airco met verwarmingsfunctie te gaan. Een airco zal altijd ontvochtigen, maar het is ook goed om te kijken of het apparaat de lucht zuivert. Een goede airco kan het volgende:

  • Koelen
  • Verwarmen
  • Ontvochtigen
  • Lucht zuiveren

Wil je alle seizoenen van een airconditioner gebruik maken dan is het wel belangrijk om hier op te letten. Dit voorkomt dat je iets koopt waar je later weinig aan hebt.

Drukte bij plaatsing airco’s, wachttijd kan flink oplopen

Een mobiele airco installeer jezelf, dit kan iedereen. Maar een (multi)split airco moet je vaak laten installeren. Door de hoge gasprijzen zijn wachttijden voor airco-installatie flink opgelopen. Ook daarom is het niet verstandig om midden in de winter een airco te kopen, beter kun je wachten tot het februari of maart is. In deze maanden neemt de vraag af en is de wachttijd voor installatie een stuk korter.

Let op want wanneer een installatiebedrijf het erg druk heeft betekent dit ook dat je meer voor de airco en installatie betaalt. Daarom is het altijd interessant om af te wachten tot de drukte wat afneemt. Dit kan echt in prijs schelen.

Een mobiele airco is goedkoper en sneller geïnstalleerd

Wil je niet zo lang wachten of de hoofdprijs betalen? Ga dan voor een mobiele airco. Zeer geschikt als bijverwarming voor de grote ruimte. Een mobiele airco kan een kleinere ruimte volledig verwarmen. Denk hierbij aan de slaapkamer, de badkamer, het kantoor of de hobbyruimte. Maar ook de kleinere woonkamer of de keuken.

Voor installatie van de mobiele airco hoef je niet veel te doen. Er moet alleen een afvoerslang naar buiten kunnen. Hiervoor maak je een geschikt gat in de muur, of het gaat via het raam naar buiten. Wil je met de mobiele airco in de winter verwarmen dan is het aan te raden voor afvoer via de muur te kiezen. Zorg dat het afvoerluik goed afsluitbaar is. Dit doe je middels een afsluiter muurflens.

De voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen

Een airco nu kopen of wachten? Weeg de voordelen altijd tegen de nadelen af. Wanneer de vraag naar airco’s blijft stijgen zal ook de prijs toenemen. In dit geval kun je beter nu kopen in plaats van nog enkele maanden wachten, met het risico dat je veel duurder uit bent.

Je zult dus een goede inschatting moeten maken. Bedenk echter dat in de periode dat iedereen iets wil hebben er ook een ommekeer zal zijn. Het is echter niet te zeggen hoe lang dit gaat duren.

Kijk ook goed naar de seizoenen en wanneer airco’s eventueel in de aanbieding zijn. Wacht speciale kortingsdagen af of vraag de verkoper of deze hieraan meedoet. Dan weet je ook of je nog moet wachten.

Schuiven naar boven