Lucht in de radiator herkennen en wegkrijgen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Lucht in de centrale verwarming komt vaak voor. De oorzaak kan een lekkage of verkeerd geplaatste leidingen zijn. Geen paniek bij lucht in de radiator, je kunt dit probleem zelf oplossen. Dit doe je door de verwarming te ontluchten. Wel moet je lucht in de radiator herkennen.

Lucht in de centrale verwarming

Het is redelijk normaal om luchtbellen in de radiator te hebben. Meestal ontstaat dit wanneer je de radiator met water bijvult. Er kan dan wat lucht achterblijven, waardoor zich luchtbellen vormen. Een andere oorzaak is een lekkage waardoor er lucht in de radiator terechtkomt. Ook leidingen die verkeerd zijn geplaatst zijn een veroorzaker.

Is lucht in de radiator ernstig?

Voor veel mensen lijken luchtbellen in de radiator onschuldig. Toch kan dit soms ernstige gevolgen hebben. Lucht kan er namelijk voor zorgen dat de leidingen aan de binnenkant oxideren (roesten). Je weet vast wel dat roest slecht is voor het leidingwerk. Er kunnen uiteindelijk beschadigingen en lekkages ontstaan.

Ook zorgt lucht ervoor dat je meer energie verbruikt. De radiator werkt door luchtbellen minder effectief waardoor je hoger gaat stoken. Zoiets zie je zeker op de energierekening terug. Hartstikke zonde want energie is al zo duur.

Lucht in de radiator herkennen

Hoe weet je of er luchtbellen in de verwarming zitten? Dat merk je doordat je radiator vreemde geluiden maakt zodra je de thermostaat aanzet (of hoger zet). Ook kan het dat de radiator niet meer goed verwarmt. Het duurt bijvoorbeeld heel lang voordat hij de juiste temperatuur heeft bereikt. Of er zijn koude plekken aanwezig, bijvoorbeeld de onderkant is warm maar de bovenkant is koud.

Verder merk je dat één radiator of misschien wel meerdere koud blijven. Wanneer je deze ruimte of kamer binnenloopt is het een stuk kouder dan in andere kamers. Opvallend is dat radiators op de bovenverdieping vaker luchtbellen hebben. Het komt omdat lucht op zoek gaat naar het hoogste punt, laat dat nu net de bovenverdieping zijn.

Zelf je radiator ontluchten

Het ontluchten van de radiator is een klusje dat bijna iedereen zelf kan doen. Je hoeft hier geen loodgieter of verwarmingsexpert voor te laten komen. Gelukkig maar want hiermee bespaar je een hoop kosten.

Wat heb je nodig?

Voor het ontluchten heb je drie dingen nodig:

  • Een ontluchtingssleutel of een schroevendraaier
  • Een bakje om het water op te vangen
  • Een grote handdoek

Een ontluchtingsleutel vind je bij de bouwmarkt en kost ongeveer € 0,40. Koop er een paar tegelijk zodat je er altijd eentje kan vinden. Het is aan te raden om het sleuteltje met een touwtje of ijzerdraadje aan de verwarming vast te maken. Zo raakt hij nooit kwijt!


Zo ga je te werk

De radiator ontluchten is in feite kinderspel. Hieronder vind je een stappenplan om dit goed te laten verlopen.

  1. Zet de radiatoren op de maximale temperatuurstand. Houd dit gedurende 15 minuten vol.
  2. Zet de thermostaat laag waarmee de centrale verwarming uitschakelt.
  3. Wacht 10 minuten want het water in de radiators is erg warm!
  4. Neem de radiator die zich het laagst bij de grond bevindt.
  5. Plaats het bakje onder de ontluchtingskraan.
  6. Plaats de ontluchtingsleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links.
  7. Laat het water (en de lucht) aan te radiator lopen.
  8. Draai de ontluchtingskraan weer dicht.

Het is aan te raden om dit bij alle radiatoren in huis te doen. Begin altijd op de benedenverdieping (of in de kelder als je daar een radiator hebt hangen) en werk zo naar boven toe.

Na het ontluchten moet je het water in de cv-ketel controleren. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Wanneer dit lager is moet je de ketel bijvullen totdat de druk weer op orde is. Hierna kan de cv-ketel aan. Controleer de werking van de cv-ketel en de radiatoren.

Waarom blijft er lucht in radiator zitten?

Lucht in de radiator herkennen is belangrijk want dan weet je ook of je de verwarmingen moet ontluchten. Soms heb je alles ontlucht en blijft er lucht in de radiator. Misschien heb je niet alle radiatoren ontlucht. Of dat er sprake is van een lekkage of verkeerd geplaatste leidingen. In dit geval blijft er nieuwe lucht in de radiatoren komen.

In dit geval is het aan te raden om een expert in te schakelen. Laat ernaar kijken zodat de oorzaak zo snel mogelijk wordt opgelost.

Dit gebeurt er als je niet ontlucht

Bij lucht in de radiator hoef je niet direct in actie te komen. Het is helemaal niet erg wanneer je met het ontluchten een tijdje wacht. Wel ben je meer energie kwijt, iets dat natuurlijk niet zo goed voor het milieu en je portemonnee is.

Wanneer lucht zich lange tijd in de radiator een bevindt dan kan de binnenkant gaan roesten. Niet alleen in de radiator, ook in de leidingen. Roest leidt uiteindelijk tot verzwakking van het materiaal. Hierdoor kan het gaan scheuren en lekken. Ook krijg je steeds meer last van tikkende geluiden vanuit de radiator. Iets dat vooral ‘s nachts erg hinderlijk kan zijn. Het geluid kan zelfs zo toenemen dat je buren er last van hebben.

Je hoort water stromen in de radiator

Er loopt warm water door de radiatoren. Dit is de manier waarop de radiatoren en dus ook de kamers verwarmd worden. Soms hoor je water stromen in de radiator. Het is niet het water dat je hoort maar de lucht die zich in het circuit bevindt. Zorg dat je de radiatoren ontlucht en het probleem is verholpen.

Schuiven naar boven