Energie vergelijken met hoogste terugleververgoeding

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Energie: we hebben het allemaal nodig en we gebruiken het dag in, dag uit. Helaas kost energie ook een hoop geld. Wat je misschien niet weet is dat energie cash op kan leveren. Met de juiste moves transformeer je de energierekening in een geldmachine. Hoe? Met slim energie vergelijken en de hoogste terugleveringvergoeding te scoren.

Wat is een terugleververgoeding?

Je hebt zonnepanelen op je dak liggen of misschien wel een windmolen op je dak of in de tuin staan. Hiermee wek je energie op. De kans is groot dat je niet alle energie zelf verbruikt. Wat je te veel opwekt lever je terug. Dat hoef je niet gratis te doen: je ontvangt hier een vergoeding voor.

Een terugleververgoeding is wat je krijgt als je meer energie opwekt dan je verbruikt. In veel gevallen zonnepanelen op je dak die meer energie produceren dan je nodig hebt. Die extra energie gaat terug het net op, en daarvoor krijg je betaald. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier dus het loont om hier goed op te letten.

Waarom zou je energie vergelijken?

Loopt je energiecontract bijna af of wil je overstappen? Veel mensen blijven bij hun huidige energieleverancier. Ze kiezen voor verlenging van hun contract. Alleen is dit vaak niet de meest voordelige keuze.

Energie vergelijken is als shoppen voor de beste sneakers: je wilt de beste deal voor de laagste prijs. Door energieleveranciers te vergelijken vind je niet alleen de laagste energietarieven maar ook de hoogste terugleververgoedingen. zeg nou zelf, wie wil er nu geen extra cash voor die energie die je toch niet gebruikt?

Zo pak je dat aan: energie vergelijken

Om de hoogste terugleververgoeding te vinden moet je de aanbiedingen van verschillende energieleveranciers checken. Dat kan een hele klus zijn want tegenwoordig heb je keuze uit tientallen verschillende energieleveranciers. Daarom maak je op onze website een eenvoudige vergelijking.

Natuurlijk is de prijs per kWh belangrijk. Dit bepaalt uiteindelijk de hoogte van je energierekening. Wanneer je zonnepanelen of een windmolen hebt kijk je ook naar de voorwaarden van de terugleververgoeding.

De meeste leveranciers werken met een vaste terugleververgoeding. Je krijgt per kWh betaald bent. Hoe hoger deze vergoeding hoe beter. Daar staat wel tegenover dat leveranciers met een hoge terugleververgoeding vaak duurder zijn.

Zolang de salderingsregeling van kracht is maakt dit niet veel uit wanneer je meer opwekt dan verbruikt. Maar wat wanneer je meer opwekt dan dat je aan energie verbruikt? Dan is een dure energieleverancier niet de beste keuze.

Let goed op de voorwaarden. Sommige leveranciers geven je een hogere vergoeding tot een bepaalde hoeveelheid teruggeleverde energie, daarna zakt het bedrag. Wees dus slim en lees de kleine lettertjes.

Top 5 energieleveranciers met de hoogste terugleververgoeding

Terugleveren van energie is geen vetpot. Je zal er in ieder geval niet rijk mee worden. Daarom moet je goed kijken welke energieleverancier een hoge terugleververgoeding biedt. Zo maak je in ieder geval nog winst met je zonnepanelen (of windmolen).

Hieronder de top vijf energieleveranciers met de hoogste terugleververgoeding. Houd er rekening mee dat dit in de loop van de tijd kan veranderen. We proberen het lijstje zo actueel mogelijk te houden.

  1. OM | Nieuwe energie – €0,109 per kWh
  2. Vandebron – €0,130 per kWh tot 2.000 kWh, daarna €0,060
  3. Eneco – €0,090 per kWh
  4. Oxxio – €0,090 per kWh
  5. Woonenergie – €0,090 per kWh

Kijk altijd op de website van de aanbieder naar de actuele terugleververgoeding. Wanneer je een vast contract afsluit mag de energieleverancier deze vergoeding gedurende je contract niet aanpassen. Maar dit mag wel bij een variabel- of dynamisch contract. Of wanneer je contract wordt verlengd.

Tips voor het kiezen van de juiste energieleverancier

Met zonnepanelen ben je op zoek naar een leverancier die genoeg voor teruggeleverde energie betaalt. Toch is dit niet het enige waar je op moet letten. Kans is groot dat je toch energie afneemt of gas verbruikt. De levering van energie en gas moet zo soepel mogelijk verlopen. Niets zo vervelend als een onbereikbare klantenservice of problemen die niet worden opgelost.

Vergelijk daarom niet alleen de terugleververgoeding maar ook andere aspecten zoals klantenservice en duurzaamheid. Juist dit laatste is belangrijk. Kijk of de energie afkomstig is uit een duurzame bron zoals zonne-energie of windenergie. Je hebt tenslotte niet zomaar voor zonnepanelen of een windmolen gekozen. Dan is het wel fijn dat de energieleverancier ook groene energie levert.

De kleine lettertjes in een contract

Lees je eigenlijk wel de kleine lettertjes in een contract of overeenkomst? Veel mensen doen dit niet. Toch moet je weten wat je tekent. Met een beetje pech zitten er addertjes onder het gras en ben je duurder uit. Of zit je langdurig aan een contract vast.

Hoe saai het ook is: lees de kleine lettertjes. Dit bespaart je achteraf een hoop ellende.

Energie vergelijken voor hoogste terugleververgoedingvergoeding: dynamisch tarief

Ben je flexibel in je energieverbruik? Denk dan eens over een dynamisch energiecontract na. Met dit type contract neem je energie tegen marktprijzen af. Op momenten dat veel groene energie wordt opgewekt, zoals op een zonnige dag, is de energie heel goedkoop. Op donkere winterdagen is de energie duurder.

Dit type contract is vooral interessant wanneer je overdag veel thuis bent. Je kunt dan de apparaten aanzetten op momenten dat de energie goedkoop is.

Zelfs met eigen zonnepanelen kan een dynamisch energiecontract voordelig zijn. Kijk hierbij wel naar je energieverbruik. Wanneer je de opgewekte energie zelf verbruikt en je neemt niks van de energieleverancier af, dan is een dynamisch contract niet zo interessant.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je bij een dynamisch energiecontract een dynamische terugleververgoeding ontvangt. Dit kan fors lager uitvallen dan wanneer je een vast energiecontract afsluit. Goed vergelijken is dus de boodschap.

Schuiven naar boven