De zin en onzin van radiator ventilatoren

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Minder gasverbruik is de boodschap. Het bespaart niet alleen op de energierekening, ook is het beter voor het milieu. Radiator ventilatoren zijn hier erg geschikt voor: ze laten je woning een stuk warmer aanvoelen. Hierdoor kan de thermostaat tot wel 3° omlaag.

De besparing op jaarbasis kan hiermee op 20% uitkomen. Het hangt er wel vanaf hoe je de ventilator installeert en gebruikt. In dit artikel ontdek je of radiator ventilatoren wel zin hebben.

Montage van de radiatorventilator

De radiatorventilator heeft een langwerpig en smal design. Hij past perfect onder een standaard radiator. Je monteert hem zodanig dat de ventilator de warme lucht naar boven blaast.

Sommige mensen monteren hem aan de muur met de blaaskant naar voren, maar dit is niet de bedoeling. Door hem aan de onderzijde van de radiator te installeren helpt de ventilator om de warme lucht sneller op te laten stijgen.

Voor bevestiging is het niet nodig om te boren of te schroeven. De ventilator klikt zich middels een magneet aan de radiator vast. Montage is hiermee kinderspel, iedereen kan het.

Heeft een radiator ventilator zin?

Om hier kort antwoord op te geven: ja, een radiatorventilator heeft zeker nut. Het is bewezen dat de warme lucht sneller de kamer in wordt geblazen. Hierdoor verspreidt de warme lucht zich veel beter, en dat merk je direct. Je krijgt het sneller aangenaam warm waardoor je geneigd bent om de thermostaat wat lager te zetten.

Dankzij de ventilatoren kan de thermostaat één tot twee graden omlaag. In sommige gevallen kan hij zelfs 3 °C lager gezet worden. Al helemaal wanneer je ook speciaal folie achter de radiatoren monteert.

Het folie voorkomt dat een groot deel van de warmte via de muur naar buiten trekt. Feitelijk reflecteert het folie de warmte terug de ruimte in. De combinatie van ventilatoren en radiatorfolie is daarom een zeer verstandige keuze.

Besparing op de stookkosten

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van de radiatoventilator. Het is geen wetenschappelijk onderzoek, maar een aantal bedrijven keken wat je precies aan stookkosten bespaart. Ook huishoudens hebben hier goed op gelet.

Uit verschillende onderzoeken en ervaringen is naar voren gekomen dat de jaarlijkse besparing tussen de 10% en 22% bedraagt, uiteraard op gasverbruik.

Op zich zijn dit grote verschillen. Dit heeft te maken met de manier waarop je de ventilatoren monteert. Maar ook welk model je koopt.

De juiste radiator ventilatoren aanschaffen

Het is belangrijk om voor zo breed mogelijke ventilatoren te gaan. Heb je een brede radiator, dan is het dus ook nodig om een bredere ventilator aan te schaffen. Let hier goed op want ze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Standaard zijn ze verkrijgbaar met drie ventilatoren. Maar je hebt ook modellen met vijf ventilatoren. Monteer hem aan de onderkant van de radiator.

Een smart sensor

De betere modellen zijn voorzien van een smart sensor. Deze zijn duurder maar besparen ook veel meer energie. Zo kun je tot wel 30% besparen, onder gunstige omstandigheden. De smartsensor zorgt ervoor dat de ventilator op het juiste moment in werking treedt. Hierdoor haal je het maximale rendement uit je centrale verwarming.

Het elektriciteitsverbruik van deze oplossing

Soms wordt gedacht dat een radiatorventilator onzin is omdat hij veel energie zou verbruiken. Dat valt echt wel mee. Een model met 3 tot 5 ventilatoren verbruikt jaarlijks tussen de 1 en 1,5 Kwh. Dit is een zeer laag energieverbruik. Heb je er in de woonkamer twee dan zal dit maximaal 3 Kwh per jaar aan stroomkosten.

In 2023 ligt de gemiddelde stroomprijs op € 0,80. Dit betekent dat je per jaar € 2,40 aan stroom kwijt bent, maar aan de andere kant bespaar je gemiddeld 15% op je gasverbruik. Omdat gas fors duurder is dan stroom, kun je ervan uitgaan dat radiatorventilatoren een zeer goede investering zijn.

De prijs van een radiator ventilator

Helaas zijn deze dingen niet gratis en ook niet spotgoedkoop. Een model met drie ventilatoren kost tussen de € 40 en € 55 per stuk. Bij vijf ventilatoren met smartsensor ben je alweer een stuk duurder uit. De prijs kan zomaar op € 125 of hoger liggen.

Gelukkig geven veel aanbieders korting wanneer je meerdere van deze dingen koopt. Hierdoor bespaar je op de totaalprijs. Het is dus zeker interessant om meerdere radiatorventilators tegelijk aan te schaffen.

Onderhoud van de ventilatoren

Omdat ventilatoren aan de ene kant lucht aanzuigen en aan de andere kant blazen, komt er stof in terecht. Voor een goede werking maar ook voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de ventilatoren enkele malen per jaar schoon te maken.

Voor onderhoud klik je de ventilators los. Haal stof met een stofzuiger weg. Gebruik een vochtige doek om het laatste stof te laten verdwijnen. Nooit in water onderdompelen. Vervolgens laten drogen en weer opnieuw monteren.

Schuiven naar boven