Stroomtekort in 2030: bereid je maar vast voor

Bijgewerkt: 10 maart 2024

We worden steeds meer afhankelijk van groene energie. Goed voor het milieu maar minder goed voor het toekomstbeeld. Het betekent namelijk dat de hoeveelheid opgewekte elektriciteit afhankelijk is van de weersomstandigheden. Wanneer de zon achter de wolken verdwijnt en er staat geen zuchtje wind zit je waarschijnlijk in het donker én in de kou.

Januari 2023

Tot 2030 zitten we goed

Nederland heeft nog voldoende capaciteit om tot en met het jaar 2029 aan de energievraag te voldoen. Hierna wordt het een stuk minder. Dit komt omdat steeds meer woningen en gebouwen van het gas afgaan. Dit betekent woningen verwarmen middels een warmtepomp of elektrische kachels. Ook komen er steeds meer elektrische auto’s bij.

De vraag naar elektriciteit groeit. De verwachting is dat we in 2030 al drie keer meer elektriciteit gebruiken dan in 2023. In het jaar 2050 is dit vervijfvoudigd.

De vraag is dus niet of we een tekort aan energie krijgen, maar wanneer. Dat zal in ieder geval op of na 2023 gebeuren.

Afhankelijk van het weer

Om de toekomst van de aarde te redden moeten we af van het verbranden van kolen, gebruik van gas en de kerncentrales. Landen moeten duurzame energie opwekken. Dit gebeurt voornamelijk middels windturbines en zonnepanelen.

Hartstikke mooi voor de toekomst van de aarde, maar het maakt ons volledig afhankelijk van het weer. Die is de laatste jaren toch al erg wisselvallig. Juist die afhankelijkheid van het weer maakt dat de levering van elektriciteit niet meer zo zeker is als vroeger.

4,5 uur per jaar zit je zonder stroom

Het is niet zo dat we vanaf 2030 volledig zonder stroom komen te zitten. Volgens berekeningen zouden we 4,5 uur per jaar stroom tekort komen. De norm ligt op 30 minuten per jaar, dus die wordt ruim acht keer overschreden.

Is het dan zo erg om 4,5 uurtjes per jaar zonder stroom te zitten? Niet direct, we zullen dit met zijn allen overleven. Het is wel zo dat de vriezer of de koelkast langere tijd uit kan vallen. Wanneer je een oud modelletje hebt is deze onvoldoende geïsoleerd en bederft alles wat erin staat.

Ook ‘s avonds kan het uitvallen van de stroom hinderlijk zijn, vooral in de wintermaanden. Je zit dan zonder licht en wanneer je een warmtepomp hebt ook nog eens zonder warmte.

Wat je zelf kunt doen

Steeds meer huishoudens krijgen zonnepanelen. Of krijgen, huurders krijgen ze van de woningcorporaties en huizeneigenaren moeten ze zelf betalen. Toch zijn al die zonnepanelen een goede zaak want ze ontlasten het energienetwerk. Zou niemand zonnepanelen hebben dan ontstaat er inderdaad een probleem met betrekking tot energietekort.

Wil je niet die 4,5 uur per jaar zonder stroom komen te zitten? Dan kun je altijd nog de opgewekte energie uit zonnepanelen en een batterij opslaan. Momenteel zijn deze batterijen erg duur maar in de toekomst gaat hier verbetering in komen. Niet alleen met betrekking tot de prijs maar ook wanneer het op efficiëntie aankomt.

Een windturbine in de tuin of op je dak is een minder goed idee. Die dingen kosten veel geld en ze leveren uiteindelijk minder op dan dat ze gekost hebben.

Schuiven naar boven