Is een kachel verplicht wanneer je een woning huurt of koopt?

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Je moet er eigenlijk niet aan denken, een woning zonder verwarming. Toch zijn er meer dan voldoende huizen en vakantiewoningen waar geen verwarming aanwezig is. De vraag is of dit ook mag.

Een huurwoning mag zonder verwarming worden aangeboden. Het is zelfs toegestaan dat er geen warm water aanwezig is. Dit geldt ook voor het aanbieden van koopwoningen.

Maar is een kachel verplicht wanneer je een vakantiewoning of een sociale huurwoning huurt? Dat hangt helemaal van het contract af.

Verwarming en warmwatervoorziening zijn de standaard

Je gaat er vanuit dat een (vakantie)woning voorzien is van verwarming en warmwatervoorziening. In Nederland en Belgiƫ is dit vrij normaal, maar in andere landen niet altijd. Wist je dat ze in landen zoals China en Rusland vaak geen standaard verwarming of kachel hebben?

Hoewel het in onze landen vrij gebruikelijk is, komt het nog steeds voor dat een woning niet over deze voorzieningen beschikt. Laten we eens kijken wanneer een kachel verplicht is.

Afspraken die in het contract staan

Let op wanneer je een woning huurt of koopt. Meestal ga je van tevoren kijken en zie je dat er verwarming en warm water aanwezig is. Maar wanneer je dit niet van tevoren kan controleren, dan moet je van het contract uitgaan.

 Wanneer in het contract staat dat bij de woning verwarming of een kachel hoort, dan moet dit ook echt aanwezig zijn. De woningaanbieder is verplicht om zich hieraan te houden.

Wanneer de kachel het niet doet

Er komt nog iets bij kijken: want de kachel of de verwarming moet het doen. Dit geldt zeker voor een huurwoning of een vakantiewoning. Wanneer je een woning koopt, dan moet de verkoper aangeven dat de verwarming defect is (indien van toepassing).

Doet de verwarming het niet? Of je nu huurt of koopt, wanneer je dit van tevoren niet wist en het is niet aangegeven, moet de verhuurder of de verkoper met een oplossing komen. Vaak zal dit op reparatie uitkomen, maar het kan ook dat de kachel of verwarming vervangen moet worden.

Particulier huren

Steeds meer mensen huren particulier een woning. Ook dan is het de vraag of een kachel verplicht is. Dit moet in het contract staan. Staat er niks over in het contract dan is de verhuurder ook niet verplicht om voor verwarming of een kachel te zorgen, hoe vervelend dit ook is.

De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat je van tevoren moet controleren of een kachel of centrale verwarming standaard bij de woning hoort.

Stel nu dat je naat een woning gaat kijken en je ziet hier een kachel staan. Maar er staat niks over in het contract. Uiteindelijk blijkt de kachel het niet te doen. Wat nu? Omdat er niks over in het contract staat hoeft te verhuurder de kachel niet werkende te krijgen. Dat mag je zelf doen, en de kosten zijn ook voor jezelf.

Wie is verantwoordelijk voor verwarming?

Wanneer je de cv-ketel meehuurt met de woning dan is de verhuurder verantwoordelijk voor een goede werking hiervan. Mocht de cv-ketel niet goed werken, dan moet de verhuurder reparatiekosten betalen.

Schaf je zelf een cv-ketel of een warmtepomp aan? Dan ben je hier ook zelf verantwoordelijk voor. Zelfs wanneer je zoiets zelf in een sociale huurwoning aanschaft en installeert. Omdat je dit buiten de verhuurder om doet, ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf. Denk hier goed over na wanneer je aanpassingen in een huurwoning aanbrengt.

Wat als je geen verwarming hebt?

Stel nu dat er helemaal geen verwarming in de woning aanwezig is. In de zomermaanden vormt dit geen probleem, de warme buitenlucht verwarmt de woning. Tevens zorgt de warme lucht ervoor dat er niet teveel vocht in de woning achterblijft.

Zodra de dagen korter en kouder worden, zal er behoefte aan verwarming ontstaan. Ten eerste om binnen een aangenaam klimaat te creƫren. Maar ook om vocht buiten de deur te houden. Wist je dat vocht zeer slecht is voor de wanden, vloeren en je meubels? Bovendien heeft een hoge luchtvochtigheid een nadelige invloed op je gezondheid.

Wanneer je geen verwarming hebt dan heeft dit dus verschillende nadelen. Het is vooral dat je niet optimaal kunt functioneren wanneer je het koud hebt. Hieronder wat tips om jezelf en je woning warm te houden.

Verschillende laagjes kleding dragen

Vergeet het skipak, je kunt beter verschillende laagjes kleding dragen. Hierdoor ontstaan er luchtlaagjes en die houden je warm. Ze werken zeer isolerend, probeer het maar eens.

Je huis met kaarsen verwarmen

Wanneer je van wat stralingswarmte wil genieten dan moet je enkele kaarsen aansteken. Denk ook eens aan een tafelhaard, hiermee verwarm je de directe omgeving. Wanneer je twee of drie tafelhaarden hebt dan kun je hier zelfs een kleine ruimte mee verwarmen.

Een open haard

Een ander alternatief is gebruik van de open haard. Houd er wel rekening mee dat openhaardhout de laatste tijd flink duurder is geworden. Aan de andere kant is een open haard zeer effectief.

Laat de gebruikte oven openstaan

Heb je de oven gebruikt voor het maken van een taart, ovenschotel of andere lekkernijen? Laat de oven na gebruik openstaan. De warme lucht verspreidt zich door de keuken en woonkamer. Ondanks dat een elektrische oven veel stroom vreet, profiteer je hierna van extra warmte.

Sokken en een muts

Veel warmte gaat via je hoofd verloren, dus het is helemaal niet gek om een warme muts op te zetten. Je bent toch thuis, niemand die dit ziet. Trek ook dikke sokken aan of nog beter: twee paar sokken over elkaar. Koude voeten zorgen er namelijk voor dat je hele lichaam koud aanvoelt.

Schuiven naar boven