10 tips om energie te vergelijken

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

Benieuwd hoeveel geld je kan besparen op je energierekening? Is het vergelijken van energieaanbieders een slimme zet. Met een goedkopere aanbieder bespaar je jaarlijks tientallen euro’s. Maar waar moet je op letten bij het vergelijken van energieaanbieders? Welke energieleverancier past het best bij je wensen en verbruik? In deze blog leggen we het uit en geven we handige tips om energie te vergelijken.

1. Maak een vergelijking van energieleveranciers op basis van de tarieven

Er zijn veel energieleveranciers op de markt. Het is belangrijk om te kijken welke het goedkoopst is. Het tarief voor gas en elektriciteit kan namelijk per aanbieder verschillen.

Om tarieven te vergelijken maak je gebruik van onze energievergelijker. Hierin vul je je verbruik in en zie je welke leverancier het voordeligst is. Let wel op of het gaat om vaste of variabele tarieven en of er nog bijkomende kosten zijn.

2. Vergelijk de duurzaamheidsaspecten van energieleveranciers

Naast de prijs is kijk je ook naar de mate van duurzaamheid van de energieleverancier. Dit gaat over de mate van gebruik van groene energiebronnen en CO2-uitstoot. Groene energiebronnen zijn beter voor het milieu dan grijze energiebronnen.

Denk hierbij aan zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er zijn ook energieleveranciers die gebruik maken van biomassa, maar dit is niet altijd duurzaam.

De CO2-uitstoot van een energieleverancier geeft aan hoeveel broeikasgassen zij bij de productie van energie uitstoten. Hoe minder CO2-uitstoot, hoe beter voor het milieu. Energieleveranciers kopen soms groene stroomcertificaten om te compenseren voor hun CO2-uitstoot. Maar dit betekent niet dat zij daadwerkelijk groene energie leveren.

3. Breng in kaart welke energiecontracten bij je passen

Er zijn verschillende energiecontracten beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor huishoudens met verschillende verbruiksprofielen en huishoudgrootte.

Als je een groot huishouden met een hoog energieverbruik hebt, dan is het voordelig om te kiezen voor een contract met een vast tarief. Dit geeft meer zekerheid over de energiekosten. Voor kleinere huishoudens met een lager verbruik is een variabel contract juist voordelig. Hierbij fluctueert de prijs van energie mee met de markt, maar het kan wel goedkoper zijn.

Ook zijn er speciale energiecontracten voor mensen met zonnepanelen. Hierbij lever je je de opgewekte energie ruig aan de energieleverancier. Je krijgt dan een vergoeding voor de energie die je teruglevert. Het is belangrijk om te kijken welke energieleveranciers dit aanbieden en welke tarieven zij hanteren.

4. Vergelijk de mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie en windenergie

In verschillende regio’s in Nederland wordt zonne-energie en windenergie opgewekt. Zonne-energie is vooral geschikt voor huishoudens met een dak op het zuiden. Het kan ook lonen om te kijken naar zonnepanelen op een gezamenlijk dak in de buurt.

Windenergie wordt vooral opgewekt in gebieden met veel wind, zoals de kustgebieden en de Noordzee. Er zijn verschillende energieleveranciers die groene energie aanbieden, opgewekt in Nederland.

Sommige energieleveranciers bieden zelfs de mogelijkheid om zelf zonne-energie of windenergie op te wekken. Bijvoorbeeld door middel van een collectief zonnepark. Hierbij koop je een aantal zonnepanelen en ontvang je korting op je energierekening.

5. Onderzoek welke kortingen of aanbiedingen er beschikbaar zijn

Energie vergelijken doe je door naar kortingen en aanbiedingen voor nieuwe klanten te kijken. Sommige leveranciers bieden een welkomstkorting of een cadeaubon. Let goed op de voorwaarden van deze aanbiedingen. Bijvoorbeeld de looptijd van het contract en de hoogte van de tarieven na de actieperiode.

6. Maak een vergelijking van de kwaliteit van de klantenservice

Het is belangrijk om naar de kwaliteit van de klantenservice en de tevredenheid van klanten te kijken. Dat doe je bij verschillende energieleveranciers. Kijk bijvoorbeeld naar online reviews en klantbeoordelingen. Het is belangrijk om te kijken naar de snelheid waarmee klantvragen worden beantwoord en hoe behulpzaam de medewerkers zijn.

7. Bekijk de opties voor het combineren van energie met andere diensten

Naast energie vergelijken is het ook interessant zijn om te kijken of je dat kunt combineren met andere diensten. Dan maar eens aan internet, telefonie of televisie. Sommige energieleveranciers bieden ook internet- of telefoniepakketten aan. Door deze diensten te combineren bespaar je op de kosten.

8. Vergelijk de mogelijkheden om energie op te slaan en te gebruiken

Het opslaan en gebruiken van energie op momenten waarop er geen zonne-energie of windenergie beschikbaar is. Dit is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Het opslaan van energie kan bijvoorbeeld door middel van batterijen.

Sommige energieleveranciers bieden ook slimme systemen aan waarmee je opgewekte energie opslaat en op een later moment gebruikt. Kijk bij energie vergelijken welke energieleveranciers dit aanbieden.

9. Onderzoek welke energieleveranciers in nieuwe technologieën investeren

Sommige energieleveranciers investeren in nieuwe technologieën. Dit doen ze om duurzamere energie op te wekken, zoals waterstof- en geothermische energie. Waterstof wordt gezien als een belangrijke energiedrager voor de toekomst. Geothermische energie maakt gebruik van de warmte uit de aarde.

Onderzoek welke energieleveranciers hierin investeren. Zo maak je op het gebied van duurzame energie een weloverwogen keuze.

10. Vergelijk de voorwaarden en kosten van energieleveranciers

Het overstappen naar een andere energieleverancier is voordelig als je wilt besparen op de kosten. Maar ook als je op zoek bent naar een duurzamere energieleverancier.

Het is belangrijk om de voorwaarden en kosten bij verschillende energieleveranciers te vergelijken. Zo maak je een goede keuze en voorkom je achteraf verrassingen. Let bijvoorbeeld op de looptijd van het contract, opzegkosten en eventuele welkomstkortingen.

Schuiven naar boven