Hoe kan het dat een radiator niet warm wordt?

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Een nieuwe of oude radiator wordt niet warm. Soms wordt slechts een klein gedeelte warm terwijl de rest koud blijft. Hoe kan het dat een radiator niet warm wordt? Dit heeft verschillende oorzaken, maar meestal zit er lucht in de leidingen. Kijk hoe je dit probleem oplost en hoe je met de andere oorzaken omgaat.

Een koude radiator

De radiator is aangesloten op het cv-systeem. Wanneer de radiator niet warm wordt is het belangrijk om te weten hoe deze werkt.

Vanuit de cv installatie stroomt er warm water de radiator binnen. De radiator heeft een groot oppervlak dus er kan heel wat warm water in. De warmte van het water wordt via de buitenkant van de radiator aan de lucht afgegeven. De lucht in de woonkamer, keuken of slaapkamer warmt hierdoor op.

Een koude radiator heeft verschillende oorzaken. Bekijk hieronder de belangrijkste oorzaken en wat je moet doen om dit probleem te verhelpen.

Thermostaat heeft de ingestelde temperatuur bereikt

Vaak hangt de thermostaat in de woonkamer. Deze reguleert de temperatuur van de radiatoren. Via de thermostaat stel je de gewenste temperatuur in. Wanneer de thermostaat deze temperatuur bereikt dan slaat de cv-ketel niet aan. Hierdoor voelt de radiator koud aan.

Sommige radiatoren hebben een aparte instelknop. Per radiator kun je instellen hoe warm deze wordt. Wanneer je de ene radiator op het cijfer 0 tot 2 hebt staan, dan blijft deze koud of wordt nauwelijks warm. Terwijl de andere radiator wel hartstikke warm aan kan voelen.

Er zijn twee dingen die je moet doen: kijk eerst waar de thermostaat op staat. Zet hem 1-2° hoger en kijk of de radiator nu wel warm wordt. Controleer ook de instelknop (indien aanwezig) en zet hem wat hoger.

Geen aardgas, stookolie of stroom

De cv-ketel wordt aangedreven door aardgas, stookolie of stroom. Wanneer de toevoer hiervan is afgesloten, dan zal de cv-ketel niet aanslaan. Dit betekent dat er ook geen warm water door de radiatoren loopt. Controleer dus of de cv-ketel wel werkt.

Een onjuiste aansluiting

Heb je onlangs een nieuwe radiator opgehangen? Het kan dat deze niet goed is aangesloten. Dit is vooral het geval wanneer het om een lange radiator gaat. Bij dit type verwarming moet de aanvoer kruislings worden aangesloten. Doe je dit niet dan stroomt het water snel terug waardoor de radiator gedeeltelijk koud blijft.

Bij een verticale radiator is het belangrijk dat de stromingsbuis is aangesloten. Wanneer deze ontbreekt dan zal hij ook niet helemaal warm worden. Vooral de onderkant blijft dan koud aanvoelen.

Lucht in de leidingen

Vroeg of laat komt er lucht in de leidingen terecht. Vaak merk je dit doordat de radiator op de bovenverdieping niet warm wordt. Beneden voelt het wel behaaglijk aan. Lucht in de leidingen kun je ook horen: zodra de cv-ketel aanslaat dan hoor je van alles borrelen of kloppen.

De oplossing: de radiator ontluchten. Dit doe je door eerst de thermostaat laag te zetten en de radiatorkranen dicht te draaien. Je hebt een ontluchtingssleutel nodig, hiermee kun je de radiator aan de zijkant ontluchten. Vang altijd het vocht met een bakje of doekje op, anders wordt de vloer nat. Je merkt het vanzelf wanneer er geen lucht meer uit de radiator komt. Op dat moment draai je het sleuteltje weer naar de oude positie.

Tip: zorg dat je altijd een tot twee reservesleuteltjes in huis hebt. Ze zijn klein en raken makkelijk kwijt. Je kunt er ook een aan de onderkant of zijkant de radiator hangen.

Niet volledig met water gevuld

Kan het dat een radiator niet warm wordt? Het kan ook dat het systeem niet volledig met water is gevuld. Daarnaast kan het gebeuren dat de radiator water lekt, vaak door ouderdom. Je ziet dan een plasje water onder de radiator liggen.

De radiator bijvullen kun je eenvoudig zelf doen. Allereerst schakel je de cv-ketel uit. Draai hierna alle radiatoren kopen. Wacht 10 minuten, hierna kun je starten met het bijvullen van water.

Je moet eerst alle radiatoren ontluchten. Hierboven heb je ook kunnen lezen hoe je dit doet. Nu de volgende stap: het expansievat ontluchten. Dit is de kleine ketel die je naaste cv-ketel vindt. Aan het expansievat bevindt zich een ontluchtingskraan.

Schakel de ketel weer aan en laat deze even draaien. Controleer de waterdruk, dit doe je door op de manometer te kijken. De waterdruk moet ergens tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Staat het wijzertje in de rode cijfers? Dan moet je water bijvullen.

Trek opnieuw de stekker uit de cv-ketel. Schroef een vulslang op de cv-ketel waterkraan. Houd nu de waterslang omhoog waarbij je de duim op het uiteinde houdt. Draai de waterkraan een beetje open. Laat de slang met water vollopen en sluit de kraan weer.

Op de manowater moet nu staan dat de waterdruk goed is. Dit betekent dat de wijzer zich in het groene gebied moet bevinden.

Blijf je problemen met de radiator houden, dan is het beter om een monteur in te schakelen.

Schuiven naar boven