Airco bij koud weer – wel of niet doen

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Vaak wordt geadviseerd om een airconditioner bij temperaturen beneden de 4 °C niet aan te zetten. Dit geldt dan eigenlijk voor autoairco’s, maar binnenshuis gebruik je hem in de winter ook niet. Fout gedacht want een airco bij koud weer kan juist heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld om het huis minder vochtig te krijgen. Maar ook om de woning aangenaam te verwarmen (echt waar).

Airco werkt niet onder 4 graden

Houd er rekening mee dat een auto airco iets anders is dan de airconditioner in huis. Een auto airco werkt vaak niet onder de 4 graden. Dit heeft dus niks met de installatie te maken. De airconditioner in huis blijft wel gewoon werken, zelfs wanneer het vriest.

Verwarmingsfunctie voor de winter

Een airco bij koud weer kan om verschillende redenen nuttig zijn. De moderne aircosystemen zijn uitgerust met een warmtepomp. Dit betekent dat je de airco bij koud weer gewoon aan kunt zetten. Je gebruikt hem als bijverwarming of als hoofdverwarming.

Een mobiele airco is geschikt voor alle jaargetijden. In de winter verwarmt hij de ruimte, in de zomer zorgt hij voor verkoeling. Voordeel van een mobiele airco is dat hij makkelijk verplaatsbaar is. Het ene moment heb je hem in de woonkamer nodig, het andere moment in de slaapkamer.

Je koopt al een mobiele airco met verwarmfunctie vanaf € 150. De betere modellen met wifi, slaapmodes en hoge capaciteit kost vanaf € 400.

Als verwarming is dit goedkoper

Wist je dat een airco bij koud weer goedkoper is dan andere soorten kachels? Elektriciteit is met de stijgende gasprijzen zeker goedkoper. Heb je ook nog eens zonnepanelen liggen dan is de airco als (bij)verwarming ontzettend goedkoop in gebruik.

De betere modellen zetten 1 KW aan energie effectief om in 4 KW warmte (of hoger). Hierbij is het wel belangrijk om op de COP-waarde van de airco te letten. Hoe hoger die waarde, hoe energiezuiniger het apparaat.

Modellen met een hogere COP-waarde

Als consument is het lastig om te achterhalen welke (mobiele) airco een hoge COP-waarde heeft. Daarom vind je hieronder enkele modellen die zeer geschikt zijn om te verwarmen (vaste untits).

  • Mitsubishi SRK20 ZJX-S
  • Samsung Jungfrau
  • LG Prestige H12MW NM0
  • LG MU5M30

Let op want het betreft hier split airco’s en geen mobiele apparaten. Zoek je een mobiele airco die zeer effectief verwarmt? Dan kom je uit bij:

Dit model beschikt over wifi en spraakbesturing, kan grote ruimtes met een hoge warmtelast koelen en zeer effectief verwarmen. Wel een duurder geprijsd model. Het goedkoper alternatief:

Een minder krachtig model dat wel ruim twee keer goedkoper is. Zeer geschikt voor kleine ruimtes, maar niet voor de grotere woonkamer.

Airco bij koud weer: ontvochtigen

Bij koud weer verschijnt er sneller vocht op de ramen (condens). In een slecht geïsoleerde ruimte kunnen er bij vorst zelfs ijsbloemen op de ramen ontstaan. Het is belangrijk om bij kouder weer het vocht zoveel mogelijk uit de ruimte te halen. Te veel vocht zorgt voor schimmels maar ook rottende muren, plafonds, vloeren en meubilair. Bovendien is een te hoge luchtvochtigheid niet goed voor de gezondheid.

Een airconditioner trekt vocht uit de lucht. In de zomer is dit bedoeld om de lucht te koelen. Maar in de winter kan dit je helpen om van condens of een te hoge luchtvochtigheid af te komen.

Zet de airco bij koud weer dus gerust aan. Stel de temperatuur wat warmer in, zodat je het niet te koud krijgt. Ontvochtigen is zelfs mogelijk met een airco zonder verwarmfunctie. Ideaal dus.

Juiste temperatuur bij verwarmen

Gebruik je de airco om te verwarmen? Stel de temperatuur dan rond de 20 °C in. Je zult merken dat de ruimte dan behaaglijk aanvoelt. Vind je het nog steeds te koud dan kun je de temperatuur iets hoger instellen, maar dit kost ook wat meer energie. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen.

Hoeveel graden airco ‘s nachts?

De ideale temperatuur om goed te slapen ligt rond de 17 °C. Stel de airconditioner daarom ‘s nachts op deze temperatuur in. Doe dit in ieder geval om te koelen (in de zomer). Gebruik je hem om te verwarmen, dan stel je de airconditioner ‘s nachts ongeveer 16 °C in.

Airco gebruiken bij vorst

Je kunt met gemak de airco gebruiken bij vorst, zolang het buiten niet kouder dan -10 °C wordt. Wanneer de temperatuur nog verder daalt dan werkt de airconditioner mogelijk niet meer zo effectief als verwarming. In dit geval moet je toch terugvallen op de CV of een ander type kachel of verwarming.

Schuiven naar boven