Ervaring elektrische kachel

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De gasprijzen schieten omhoog. Veel mensen zijn op zoek naar een alternatief voor de gasgestookte cv-installatie. Sommige elektrische kachels zijn energiezuinig. Maar er zitten ook modellen tussen die veel te veel energie verbruiken. In de ervaring elektrische kachel zie je welke modellen echt een goede keuze zijn.

Werking van een elektrische kachel

Je hebt verschillende elektrische kachels. Dit zijn:

  • Ventilatorkachel
  • Convectorkachel
  • Infrarood kachel
  • Keramische kachel
  • Oliegevulde kachel

De petroleumkachel valt niet onder de elektrische kachels. Je hebt hier namelijk geen stroom voor nodig. Toch zijn er modellen die op stroom werken.

Ervaring elektrische kachel

Wanneer het om ervaringen elektrische kachels gaat moet je onderscheid maken tussen de drie verschillende modellen. Daarom vind je hieronder van alle drie de modellen een opsomming van ervaringen, reviews of recensies.

Ventilatorkachel ervaringen

De ventilatorkachel is uitgerust met een gloeidraad die na inschakeling warm wordt. De warmte rondom de gloeidraad wordt middels een ventilator de ruimte in geblazen. Het grootste voordeel hiervan is dat de warme lucht zich snel verspreidt. Zo kun je met een kleine ventilatorkachel zelfs een grotere ruimte verwarmen.

Het nadeel is dat je deze kachel niet in een stoffige ruimte moet gebruiken. Want de ventilator blaast ook stof door de ruimte. Ook is dit type wat luidruchtiger, want je hoort de ventilator draaien. Op zich zijn de ervaringen met betrekking tot de ventilatorkachel erg positief. Ook gezien de lage aanschafprijs (vanaf € 24). Ideaal als bijverwarming maar je kunt er ook kleine ruimtes permanent mee verwarmen.

Convector kachel: review/ recensie

Een veel verkocht model is de convector kachel. Deze is geschikt voor middelgrote ruimtes. Hij werkt middels convectiewarmte en is vrij stil. Je merkt dat de ruimte snel maar ook gelijkmatig opwarmt. Deze kachel is vrij veilig want het warme water dat door de buizen loopt wordt middels een plaat en een rooster afgeschermd.

In deze elektrische kachel review kom je natuurlijk ook iets over de nadelen van de convectorkachel tegen. Voor een goede werking mag je nooit kleding of iets anders op de kachel leggen. Sommigen vinden dit een nadeel. Je koopt al een model vanaf € 40 maar de betere modellen kosten rond de € 100.

Infrarood kachel (of panelen)

Het mooie aan een infrarood kachel is dat deze middels stralingswarmte werkt. Een beetje vergelijkbaar met de warmte die van de zon afkomstig is. Het verwarmt oppervlakten waardoor het direct behaaglijk aanvoelt. Infrarood verwarming bespaart tot 7% ten opzichte van de cv-installatie.

Enig nadeel van een infrarood paneel is dat het groot en zwaar is, je moet hier de ruimte voor hebben om hem te plaatsen. Een infrarood kachel is wel compacter. Het grootste nadeel is misschien wel de hogere aanschafprijs. Het kleinste model begint vanaf € 35 maar zoek je er een met een goede capaciteit, dan ben je € 150 of meer kwijt.

Keramische kachel

De ervaring elektrische kachel gaat door naar de keramische kachels. Die zijn zeer geschikt voor grote ruimtes. Dit model werkt middels een verwarmingselement in de vorm van een keramische plaat. Vervolgens wordt de warmte aan de lucht afgegeven.

Een keramische kachel is effectief voor grote ruimtes. Aan de andere kant maakt hij ook geluid, hij is dus minder geschikt voor op de slaapkamer. Qua energieverbruik ligt een keramische kachel gelijk met alle andere elektrische kachels met eenzelfde vermogen. Je koopt dit type kachel vanaf € 35, maar een model vanaf € 100 is een betere keuze.

Oliegevulde kachel

Als laatste nog de oliegevulde kachel, want ook die behoort tot de elektrische kachels. Dit model is uitermate geschikt voor middelgrote ruimtes waaronder ook de slaapkamer. Dit komt omdat hij zeer stil te werk gaat. Wanneer je dit type uit zet dan blijft hij nog enige tijd warm. Dit komt omdat de olie niet direct afkoelt.

Een oliegevulde kachel heeft net als de infraroodverwarming of de convectorkachel een kleiner bereik. Dit in vergelijking met de ventilatorkachel. Maar let op want sommige moderne modellen beschikken over een ventilator waardoor de warmte toch beter verspreid wordt.

Ervaringen elektrische kachel: de samenvatting

Hieronder vind je nog eens de samenvatting over de ervaring elektrische kachel. Bekijk voor welk doel de kachel geschikt is en hoe het met het geluidsniveau zit.

  • Ventilatorkachel: grote ruimte, luid
  • Convectorkachel: middelgrote ruimte, stil
  • Infrarood kachel: plaatselijk verwarmen, stil
  • Keramische kachel: grote ruimte, luid
  • Oliegevulde kachel: middelgrote ruimte, stil

Je ziet dat er voor grote ruimtes geen stille kachels verkrijgbaar zijn. Maar wel voor middelgrote ruimtes. Terwijl je voor kleine ruimtes eigenlijk uit elk type elektrische kachel kunt kiezen.

Schuiven naar boven