Koude ramen – dit doe je er aan

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Wat te doen tegen koude ramen? Een probleem dat in de winterperiode regelmatig voorbijkomt. Koude ramen is vaak een kwestie van slechte isolatie. De ramen vervangen is duur, maar gelukkig zijn er andere oplossingen. Met onderstaande praktische oplossingen krijg je het toch behaaglijk warm.

Een korte uitleg

Wat zijn koude ramen precies? Het raam voelt zeer koud aan wanneer je de hand hier tegen aanlegt. Het kan ook dat je tocht langs de ramen voelt komen. Zowel koude ramen als tocht zorgt voor een onbehaaglijk gevoel. Bovendien moet je hoger stoken en gaat de energierekening omhoog. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Het verschijnsel koudeval

Soms wordt er gesproken van koudeval. Dit is iets dat zich bij grote ramen vaker voordoet. De warme lucht die zich halverwege of bovenaan de raampartij bevindt koelt af en valt letterlijk naar beneden. Hierdoor stroomt er koude lucht over de vloer.

Koudeval heeft vaak een belangrijke oorzaak: de aanwezigheid van enkel glas. Ook het type kozijn speelt een belangrijke rol. Verweerde houten kozijnen of oud kunststof isoleert nu eenmaal slecht.

Koude ramen kan natuurlijk ook bij kleine kozijnen voorkomen. Ook nu is slechte isolatie de grootste veroorzaker. Maar ook een radiator die op de verkeerde plek staat veroorzaakt koude ramen.

Koude ramen isoleren

De beste oplossing tegen koude ramen is isolatie. Ten eerste moet je bekijken welk type glas zich in het kozijn bevindt. Gaat het om enkel glas, dan moet je dit zeker vervangen. Kozijnen met enkel glas kom je in vooroorlogse woningen tegen. Na de oorlog werd er al snel gebruik gemaakt van dubbel glas.

Het glas ten behoeven van ramen is er alleen maar beter van geworden. Tegenwoordig heb je hoogrendementsglas, ook wel HR++ glas genoemd. Dit type glas isoleert tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Ga bij voorkeur voor triple glas, dit is nóg beter.

Nieuwe kozijnen

Een andere optie is het (laten) plaatsen van nieuwe kozijnen. Dit is aan te raden wanneer de kozijnen ouder dan 20 jaar zijn. Deze kozijnen isoleren het best:

  • Kunststof kozijnen met vijf of meer luchtkamers
  • Hardhouten kozijnen
  • Aluminium kozijnen

Kozijnen van zacht hout isoleert een stuk minder.

Koude ramen: hangen er gordijnen voor

Een simpele oplossing tegen koude ramen zijn kwalitatieve gordijnen. Dus niet van die dunne dingen naar de dikke (hotelkwaliteit). Door ‘s avonds de gordijnen dicht te doen houd je een hoop kou buiten de deur.

Hang zware gordijnen voor de ramen en buitendeuren. Gordijnen zijn ook ideaal om in de zomerperiode de warmte buiten te houden. Kwalitatieve gordijnen zijn daarom altijd een goede keuze.

Schuimstrips gebruiken

Soms zitten er kieren langs je kozijnen die je helemaal niet ziet. Toch zijn ze er wel waardoor er koude ramen ontstaan. Gebruik eens isolatietape. Dit zijn schuimstrips die ervoor zorgen dat de koude lucht buiten blijft, en de warme lucht natuurlijk binnen.

Je bevestigt dit isolatietape heel eenvoudig langs de kozijnen van ramen en deuren. Het is zelfklevend en duurzaam. Dankzij de tape bespaar je tot 40% op de energiekosten.

Rolluiken tegen koude ramen

Heb je rolluiken voor de ramen hangen? Doe deze in de winterperiode naar beneden. Hiermee houd je de koude lucht buiten. Bovendien zijn rolluiken geschikt als zonwering.

Heb je nog geen rolluiken hangen, dan moet je bedenken of dit wel de geschikte oplossing is. Waarschijnlijk is isolatie van kozijnen en glas een betere en effectievere oplossing.

Radiator op de juiste plek

Niet iedereen heeft de radiator op de juiste plek staan. Heb je last van koude ramen, plaatst de radiator dan onder het koude raam. De radiator warmt de lucht op. Warme lucht stijgt naar boven en duwt de koude lucht mee omhoog. Hierdoor wordt de koude lucht opgewarmd en voel je hem niet meer. Bovendien voorkom je koudeval over de vloer.

Let op want vaak zit er een vensterbank boven de radiator. Steekt de vensterbank te ver uit dan kun je nog steeds last hebben van koudeval. Alleen valt de koude lucht dan op de vensterbank, dit kun je aan je nek, schouders en rug voelen.

Plintverwarming

Als laatste kun je nog aan plintverwarming denken. Je hebt de elektrische variant en plintverwarming die je op het cv-systeem aansluit. Plintverwarming verbetert het comfort in de woning. Je gaat hiermee koudeval en koude muren tegen. Dit wordt dan ook veel toegepast op kantoren, in scholen maar ook in badkamers.

Een handige klusser monteert de plintverwarming zelf. Hiermee bespaar je een hoop kosten. Je hebt keuze uit verschillende modellen, aan jou de keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven