Verwarming voor de kinderkamer

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Heb je een centrale verwarming dan hangt er ook een radiator op de kinderkamer. Misschien is dit niet aanwezig of werkt het niet meer. Dan zijn er wel wat alternatieven voor verwarming op de kinderkamer. Het is vooral belangrijk dat je voor een veilige manier van verwarmen kiest.

De infrarood verwarming is veilig

De meest geschikte verwarming voor de kinderkamer is infraroodverwarming. Kies in dit geval voor een infrarood paneel dat je aan het plafond monteert. Je mag het ook aan de muur monteren want infrarood panelen bereiken een veilige temperatuur om aan te raken.

Infraroodverwarming straalt warmte uit dat door muren en meubels wordt geabsorbeerd. Ook mensen nemen deze warmte op. Voorwerpen geven de warmte langzaam aan de omgeving af. Hierdoor voelt het behaaglijk warm aan. Schakel je de verwarming uit dan profiteer je nog enige tijd van de warmte die blijft hangen.

Infrarood is niet schadelijk voor de gezondheid. Bij correct gebruik is dit de meest veilige verwarming op de babykamer of kinderkamer. Het enig nadeel is de hogere aanschafprijs maar je haalt wel voordeel uit het laag energieverbruik.

Verwarming kinderkamer met een airco

Wil je niet alleen verwarmen maar in de zomer ook koelen? Kies dan voor een airco op de kinderkamer. Het voordeel van een airco is dat deze de luchtvochtigheid op peil houdt en ook nog eens voor een zuivere lucht zorgt. Hiermee creëer je een gezond binnenklimaat op de slaapkamer.

Je hebt keuze uit een ‘vaste airco’ (binnen- en buitenunit) of een mobiele airco. Is het kind nog erg jong dan kun je beter voor een vaste airco kiezen. Kinderen kunnen hier nooit bij. Een mobiele airco is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud. Maak wel duidelijk dat ze de mobiele airco niet zelf mogen bedienen.

De convectorkachel voor de kinderkamer

Ook zeer geschikt voor de baby- of Kinderslaapkamer: de convectorkachel. Hij lijkt op een radiator en heeft een vergelijkbare werking. Wel is er een verschil want de convectorkachel zuigt koude lucht aan waardoor dit effectiever wordt opgewarmd. Feitelijk kan een convectorkachel de ruimte heel snel verwarmen.

Deze kachels zijn verplaatsbaar, redelijk energiezuinig en worden aan de buitenkant niet al te heet. Een beetje vergelijkbaar met een radiator. Daarom is het een goede bijverwarming of hoofdverwarming voor de slaapkamer.

De elektrische radiator

Je komt hem voornamelijk op de badkamer en soms op de slaapkamer tegen: de elektrische radiator. Hij ziet eruit als een normale radiator maar is niet op het cv-systeem aangesloten. Hij werkt enkel op stroom. Met een elektrische radiator weet je zeker dat er geen koolmonoxide vrijkomt. Je hebt keuze uit elektrische paneelradiatoren of buisradiatoren.

Let wel op het verbruik wanneer je de hele woning van elektrische radiatoren voorziet, want alles bij elkaar opgeteld kan dit duurder zijn dan verwacht. Moderne elektrische radiatoren hebben een laag energieverbruik en een hoge levensduur. Het vermogen ligt ergens tussen de 800 en 1500 W per radiator.

Ventilatorkachel is minder geschikt

Het is niet zo verstandig om een ventilatorkacheltje op de kinderkamer te plaatsen. Deze kacheltjes kunnen bij verkeerd gebruik erg gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je hem met kleding afdekt of er speelgoed opvalt. In dit geval raakt het kacheltje oververhit en kan in brand vliegen.

Een ventilatorkachel is geschikt voor het opwarmen van een kleine ruimte. Helaas blijft de warmte niet zo lang hangen. Het zijn ook nog eens energievreters en ze maken een hoop lawaai. Laat deze kachel liever links liggen en kies voor een van bovenstaande alternatieven.

Oliegevulde kachel wordt veel te heet

Een oliekachel werkt zeer effectief. Hij verwarmt de ruimte in korte tijd en ook nog eens fors. Dit komt omdat de olie in de kachel heet wordt. De warmte blijft lang hangen en dat merk je.

Helaas is een oliegevulde kachel ongeschikt voor slaapkamers van baby’s en kinderen. De buitenkant wordt ontzettend heet. Wanneer het kind hier tegenaan stoot of ernaar grijpt dan kan hij of zij de handjes of misschien wel het lichaam verbranden.

Het gevaar van een petroleumkachel op de kinderkamer

Net zomin kies je voor een petroleumkachel. Wanneer je een goede kachel hebt, hem regelmatig schoonmaakt en kwalitatieve petroleum brandt dan is hij veilig voor gebruik in de woonkamer. Maar niet op de slaapkamer. Dit komt omdat de ventilatie bij het gebruik van een petroleumkachel optimaal moet zijn.

In het slechtste geval komen er schadelijke gassen vrij. Dit heeft een negatieve invloed op de slaapkwaliteit. Bovendien kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid en soms bewusteloosheid.

Hoe het met de normale radiator en het cv-systeem zit

In veel woningen is er centrale verwarming aanwezig. Warmte wordt via de cv-ketel aangevoerd. Op deze manier voorzie je de hele woning van warmte, dus ook op de kinderkamer. Werkt de cv-ketel op gas dan is dit een erg dure manier van verwarmen. Daarom zijn veel ouders op zoek naar een goedkoper alternatief voor de slaapkamers.

Waar je ook voor kiest, op de kinderkamer staat veiligheid voorop. Kies altijd voor (bij)verwarming dat veilig kan worden aangeraakt en geen schadelijke gassen uitstoot.

Schuiven naar boven