Dit is de beste gasloze verwarming

Bijgewerkt: 27 januari 2023

De gasprijs is enorm gestegen. De meeste huishoudens hebben moeite met het betalen van hun energierekening. Misschien ben je juist hierdoor op zoek naar gasloze verwarming. Je verwarmt de woning op een andere manier waarbij je geen gebruik maakt van het veel te dure gas.

Er zijn wat alternatieven voor het centrale verwarmingssysteem. In dit artikel maak je kennis met de beste gasloze verwarming.

Elk type systeem heeft zijn voor- en nadelen

Ga je voor gasloze verwarming dan moet je er rekening mee houden dat er veel verschillende systemen zijn. Elk met zijn voor- en nadelen. Je zal nooit een verwarmingssysteem aantreffen dat alleen maar voordelen heeft.

Niet alleen consumenten maar ook bedrijven en gemeenten zijn op zoek naar innovatieve oplossingen. Heerlen was een van de eerste steden waar restwarmte werd benut voor het verwarmen van de stad. Een andere oplossing is gebruikmaken van aardwarmtemanden. Hierbij is het niet nodig om warmte middels boren uit de grond te halen.

Gasloos verwarmen vraagt om een investering. De terugverdientijd hangt af van het stookgedrag, isolatie van de woning maar ook hoe groot de woning is.

De elektrische cv-ketel

Er zijn veel verschillende soorten CV systemen. Traditionele systemen werken op gas. De gasgestookte HR-ketel had vroeger lagere bedrijfskosten dan een elektrische ketel. Dit kwam omdat gas goedkoper was dan elektriciteit. Sinds 2021 is dat omgekeerd: elektriciteit is goedkoper.

Een elektrisch systeem vereist dus een lagere investering. Aan de andere kant vraagt de elektrische cv-ketel wel wat meer van de installatie. Ook is het onderhoud wat ingewikkelder en hierdoor duurder.

Alternatief voor elektriciteit: de warmtepomp

De beste gasloze verwarming is de warmtepomp. Dat is een goed alternatief voor de elektrische cv-ketel. Natuurlijk verbruikt de warmtepomp elektriciteit maar is dit een stuk minder dan wanneer je het verwarmingssysteem op een elektrische ketel aansluit.

Een warmtepomp wekt warmte op en geeft het vervolgens aan het verwarmingssysteem af. Voor warm water kun je gebruik maken van een elektrische boiler of een zonneboiler. Er zijn dus verschillende manieren om gasloos te verwarmen en gebruik te maken van warm water.

De hybride warmtepomp

In plaats van de warmtepomp kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt in combinatie met je cv-ketel. Hierdoor gebruik je meer stroom in plaats van gas. Uiteindelijk kun je tot wel 60% op het gasverbruik besparen.

Ontdek de verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. Het is belangrijk om een warmtepomp te kiezen die goed bij je woning past. Deze moet zijn afgestemd op de woning, gezinsgrootte en huishoudomstandigheden.

Denk ook eens over vloerverwarming na. De combinatie vloerverwarming en warmtepomp is vanwege het lage energieverbruik ideaal. Bovendien kan vloerverwarming in de zomer koelen. Zo profiteer je het hele jaar door van dit systeem.

Elektrische kachels en infrarood panelen

Vind je een warmtepomp een te grote investering? Begrijpelijk want de prijs begint vanaf € 10.000. Voor een grote woning ben je al snel € 25.000 kwijt. Daarom zijn er nog wat alternatieven voor de warmtepomp.

Een goede gasloze verwarming is de elektrische kachel. Hierbij heb je keuze uit de ventilatorkachel, convectorkachel, halogeenverwarming of de airco. Die laatste is niet alleen geschikt als bijverwarming maar ook als hoofdverwarming.

Ook het infraroodpaneel of de infraroodkachel is een geweldige optie. Hiermee creëer je extra warmte waarmee het gasverbruik omlaag kan. Het is ook geschikt voor het verwarmen van een werkruimte in de winterdag, mits deze goed is geïsoleerd. In dit geval kan de infraroodkachel zelfs als hoofdverwarming dienen.

Nieuwe techniek: infrarood om lucht op te warmen

Normaal verwarmt infrarood alleen materialen of oppervlakken. Bijvoorbeeld wanden en vloeren, meubels en mensen. Infraroodstraling is niet geschikt voor het opwarmen van de lucht. Toch is het onderzoekers van de universiteit van North Carolina in Chapel Hill gelukt om een nieuwe gasloze verwarmingstechnologie te ontwikkelen. Hierbij wordt infraroodstraling gebruikt om lucht op te warmen. De onderzoekers zeggen dat hun systeem kan worden gebruikt voor kantoren, ziekenhuizen en andere gebouwen.

Het zal nog even duren voordat deze techniek voor consumenten beschikbaar is. Tot die tijd moet je vertrouwen op de standaard infrarood verwarming. Je monteert infrarood panelen aan de wand of het plafond. De infrarood kacheltjes plaats je waar je maar wil.

Het infraroodpaneel is vooral geschikt voor ruimtes waar de bestaande verwarming niet toereikend genoeg is. Of waar veel tocht aanwezig is waardoor je je niet fatsoenlijk kunt werken of wonen. Als hoofdverwarming in een grote ruimte is het vooralsnog wat minder geschikt.

De voordelen van gasloze verwarming

Niet iedereen is overtuigd van de voordelen van gasloze verwarming. Het vraagt namelijk altijd om een financiële investering. Wanneer de energieprijzen hoog liggen dan is elektrisch verwarmen ook niet de beste keuze. Alleen door het opwekken van eigen energie (bijvoorbeeld zonnepanelen) kun je op energiekosten besparen.

Naast het financieel plaatje heeft gasloos verwarmen een groot voordeel voor onze planeet. Er vindt geen vervuilende uitstoot plaats, of in ieder geval een stuk minder dan wanneer je de gasgestookte cv-ketel aanzet. Hiermee ga je voor een schone manier van je huis verwarmen.

De overheid denkt mee over oplossingen. Gasloze verwarming is vaak mogelijk dankzij subsidies. Met behulp van een subsidie schaf je goedkoper een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler of een ander systeem aan. Welk systeem je ook kiest, met gasloos verwarmen draag je bij aan de vermindering van schadelijke uitstoot. Je helpt mee in de strijd tegen de klimaatverandering.

Schuiven naar boven