Groen of grijs gas, wat zijn de verschillen?

Bijgewerkt: 12 november 2023

Energie bestaat uit twee onderdelen: stroom en gas. Je hoort vaak van groene stroom maar nauwelijks van groen gas. Terwijl dit wel degelijk bestaat. Je hebt keuze tussen groen of grijs gas, ken je de verschillen tussen deze twee?

Veel mensen maken (nog) gebruik van grijs gas

Aardgas bestaat al miljoenen jaren. Het komt niet alleen in Nederland maar in veel landen voor. Toen bossen of plantrijke gebieden verdwenen bleven er plantenresten over. Die werden bedolven onder een dikke laag zand en zout.

Deze laag werd steeds zwaarder waardoor de plantenresten in steenkool veranderden. Steenkool is een fossiele brandstof die door de mens al heel lang als energiebron wordt ingezet.

Steenkool dat lang bleef liggen kreeg met een steeds hogere druk te maken. Juist door die druk kwamen er gassen en warmte vrij: aardgas.

Grijs gas is dus niets anders dan aardgas dat afkomstig is uit de aardbodem. Met behulp van een boorkop wordt het gas diep onder de grond omhoog geboord.

Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu

Het gaat niet zozeer om het aardgas of het steenkool maar wat me ermee doen. Bij het opwekken van aardgas komt er schadelijke CO2 vrij. Dit heeft allerlei nadelige gevolgen voor de natuur, dieren, planten en ook voor de mens.

Eigenlijk zijn alle fossiele brandstoffen slecht voor het milieu. Bijvoorbeeld het verbranden van kolen, hierbij komen er broeikasgassen vrij. Dit geldt ook voor het stoken van hout en het opwekken van aardgas. Al die broeikasgassen zorgen ervoor dat het klimaat veel te snel verandert.

Verschil tussen groen en grijs gas

Lang niet iedereen is bekend met groen gas. Het gaat hier niet om de kleur van het gas want dat is kleurloos. Met groen wordt de manier van produceren bedoeld. Groen gas is afkomstig uit biologische bronnen. Denk hierbij aan gft agrarische reststromen dit wordt gebruikt voor het opwekken van gas.

De kwaliteit van groen gas is vergelijkbaar met aardgas oftewel grijs gas. Het is dus zeer geschikt voor het verwarmen van woningen en gebouwen of het leveren van warm water.

Transport via het normale gasnet

Omdat groengas dezelfde samenstelling heeft kan het getransporteerd worden via het normale gasnet. Het is dus niet nodig om een ander netwerk aan te leggen.

Waarom we voor groen gas moeten kiezen

Grijs gas is een tijdelijke energiebron. Dit betekent dat de bronnen uitputtend zijn. Er komt een moment dat er geen aardgas meer op onze planeet beschikbaar is. In ieder geval niet waar we makkelijk bij kunnen. Dieper gelegen aardgas kan nog wel opgeboord worden maar dit brengt veel werk en extra kosten met zich mee.

Daar komt nog bij dat stoken op grijs gas niet zo goed is voor het milieu. We hebben hier de laatste jaren al flink wat van kunnen merken, het klimaat verandert snel.

Groen gas bestaat niet uit fossiele brandstoffen maar uit biomassa. Dit is veel beter voor het klimaat. Daar komt ook nog eens bij dat het hernieuwbaar is oftewel we kunnen hier oneindig veel van maken.

Het is niet zo dat groen gas helemaal CO2neutraal is. Bij de productie is de uitstoot van CO2 wel aanwezig maar een stuk minder. Groen gas is 50% tot wel 90% milieuvriendelijker ten opzichte van aardgas. Je kunt dus zeggen dat groengas duurzamer is.

De nadelen van duurzaam gas

Bij steeds meer energieleveranciers kun je kiezen voor groen gas. Toch is er ook goed om even naar de nadelen te kijken. Een belangrijk nadeel is dat het restproduct dat bij biogasproductie vrijkomt voor milieuverontreiniging kan zorgen. Soms worden deze restproducten namelijk gebruikt als meststof.

Is groen gas goedkoper dan grijs gas?

Je zou denken dat duurzaam gas goedkoper is maar niets is minder waar. Het is duurder om te produceren. Dat is jammer want hierdoor is grijs gas goedkoper. Veel mensen vinden de energieprijzen zo hoog dat ze goed op de tarieven letten. Het is dan logisch om voor de goedkoopste optie te gaan en dat is ook de meest milieuvervuilende optie.

Het kan nog enige tijd duren voordat duurzaam gas veel goedkoper is en een beter alternatief. Tot die tijd wordt groen gas aangevuld met aardgas. Zo gebruik je in ieder geval minder grijs gas en dat is altijd goed.

Groengas energieleveranciers

Niet alle energieleveranciers bieden groen gas aan. Een aantal die dit wel doen zijn Essent, Vattenfall en Delta Energie. Houd er wel rekening mee dat je nergens volledig 100% groen gas krijgt maar dat dit in bijna alle gevallen gemengd is met grijs gas.

Schuiven naar boven