Is gasloos wonen goedkoper?

Bijgewerkt: 9 januari 2023

Nederland moet klimaatdoelen behalen. Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen van het gas af zijn. Dit betekent dat je vanaf 2050 niet meer via je gasfornuis kunt koken. Ook de woning verwarmen of warm sanitair water moet op een andere manier dan via aardgas.

Gasloos wonen vraagt om verschillende maatregelen en een hoge investering. Vooral woningeigenaren zijn hier de dupe van. Is gasloos wonen goedkoop of is dit alleen maar om klimaatdoelen te behalen? Natuurlijk doe je het voor het milieu, maar nu de gasprijs steeds hoger wordt is gasloos wonen op de eindstreep zeker goedkoper.

Alternatieve brandstoffen en geld besparen

Sinds de gasprijs zo hoog is besparen mensen een hoop geld op onnodige uitgaven. Ze gaan minder vaak uit eten, kopen geen dure apparaten en schuiven noodzakelijke verbouwingen voor zich uit. Terwijl dat laatste juist is een goede manier is om gasloos te wonen. Plan woningisolatie of de aanschaf van alternatieve verwarming tegelijk met een verbouwing in.

Er zijn veel alternatieve brandstoffen waarmee je veel minder gas verbruikt en het milieu bespaart. Bovendien zorgt het ook nog eens voor lagere energiekosten.

Een van die alternatieve brandstoffen is elektriciteit. Denk hierbij aan de elektrische auto of elektrische verwarming in de woning. Daarnaast heb je de petroleumkachel of de open haard. Sommige alternatieven hebben een minder schadelijke impact op het milieu, terwijl anderen (zoals je open haard) net zo vervuilend zijn.

Wel is het een feit dat alternatieve brandstoffen goedkoper zijn dan gas. Gasloos wonen bespaart dus zeker geld.

Het moment waarop mensen overstappen

In 2022 lag de gasprijs fors hoger dan die voor elektriciteit. Dat was ook terug te zien aan de reactie van consumenten: steeds meer woningen stapten over op alternatieve methoden. Bijvoorbeeld de warmtepomp en zonnepanelen.

Wanneer de gasprijs daalt of gelijk blijft aan elektriciteit dan is dit geen stimulans om over te stappen. Daarom zal de overheid er uiteindelijk alles aan doen om onze mensen zover te krijgen om gasloos te wonen. Ingrijpen in de gasprijs is hierbij niet ondenkbaar. Bijvoorbeeld door de belasting op gas flink omhoog te gooien.

Mensen stappen over op het moment dat ze veel geld kunnen besparen. Hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk zal gasloos wonen goedkoper zijn dan wanneer je gebruik maakt van een gasgestookte cv-ketel.

Gasloos wonen en subsidies

De overheid stimuleert gasloos wonen, maar je zal altijd zelf een investering moeten doen. Zit je in een huurwoning dan heb je geluk want de verhuurder realiseert gasloos wonen. Mogelijk gaat de huurprijs iets omhoog maar uiteindelijk ben je altijd voordeliger uit.

Mensen met een koopwoning moeten gasloos wonen zelf financieren. Wel zijn hier verschillende subsidies voor. Zo krijg je subsidie op de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler. Ook voor woningisolatie zijn er subsidies beschikbaar.

De eerste stap is het isoleren van de woning

Bij gasloos wonen is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Dit bespaart op de energiekosten, is beter voor het milieu maar het gaat vooral om effectiviteit. Een warmtepomp werkt namelijk veel beter in een goed geïsoleerde woning dan eentje waar het continu tocht.

De woning isoleren is dan ook de eerste stap naar volledig gasloos wonen. Het isoleren kan middels spouwmuurisolatie, iets dat veel wordt toegepast. Voor spouwmuurisolatie betaal je tussen de € 800 en € 3000. Andere vormen van isolatie zijn dakisolatie, vloerisolatie en kelderisolatie.

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet kun je ongeveer 20% subsidie op isolatie krijgen. Het is dus zeker interessant om deze mogelijkheden te bekijken.

Gasloos wonen is veiliger

Niet alleen is gasloos wonen goedkoper maar ook een stuk veiliger. Jaarlijks vinden er woningbranden als gevolg van gasexplosies plaats. Een gasexplosie kan je huis in één klap weggeblazen.

Een gasexplosie is het gevolg van een gaslek. Hierbij ontstaat er een schuurtje of een gat in de gasleiding waarbij er aardgas weglekt. Ook een niet goed aangesloten koppeling op het gasfornuis kan de veroorzaker van een gaslek zijn.

Wanneer aardgas in contact komt met een ontstekingsbron dan zorgt dit voor een explosie. Een gaslek is ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. De kans op verstikking is groot. Daarom wordt er aan aardgas een doordringende geur toegevoegd zodat je het ruikt. Maar wanneer je verkouden bent of al langer met een gaslek te maken hebt dan is het heel lastig om aardgas te ruiken.

Volledig van het gas af? Neem zelf maatregelen

Zit je in een huurwoning dan hoef je niet veel te doen om gasloos te wonen. De woningcoöperatie of verhuurder regelt dit. Wel moet je zelf een elektrische kookplaat aanschaffen (elektrisch/halogeen/inductie).

Als eigenaar van een koopwoning moet je zelf maatregelen treffen om gasloos te wonen. Denk hierbij aan de volgende investeringen:

  • Warmtepomp – geschikt voor het verwarmen en koelen van de woning en sanitair water
  • Zonnepanelen – je eigen stroom opwekken
  • Zonneboiler – voorziet de woning van warm sanitair water
  • Isolatie – levert een besparing op de stookkosten op
  • Alternatieve brandstoffen – petroleum, houtpellets, houtblokken

Blijf de gas- en stroomprijzen én de overheidssubsidies goed in de gaten houden. Aan de hand hiervan bepaal je het geschikte moment om over te stappen naar gasloos wonen.

Schuiven naar boven